header-sablon03.png

2016.01.01. óta több, a műszaki vizsgát is érintő jogszabály lépett életbe: 

♦ a legfeltűnőbb, hogy eltűnik a rendszámról a matrica

Nem csak, hogy nem kap a jármű új érvényességi matricát, de a korábbit is eltávolítják a műszaki vizsga során. Ennek oka, hogy 2016. évtől megszűntek az műszaki vizsga és környezetvédelmi plakettek. Ami változatlan, az a forgalmi engedélybe ragasztott címke és feltüntetett érvényességi idő.

(Tudta, hogy akár a vizsga lejárata előtt 30 nappal is elvégeztetheti a műszaki vizsgát mégis olyan ,mintha a lejárat napján tette volna? A részletekért kattintson ide: "Műszaki vizsga a lejárat előtt 30 napon belül")

 

műszaki vizsgálati bizonyítvány adunk

Minden sikeres vizsga után kollégáink műszaki vizsgálati bizonyítványt állítanak ki Önnek. Ez nem ugyanaz, mint a "Műszaki adatlap", amit csak akkor kell a vizsgáló állomásnak az ügyfél rendelkezésre bocsátani, ha okmányirodai ügyintézés szükséges (pl.: betelt forgalmi engedély lecserélése, első forgalomba helyezés).

hatósági (NKH) vizsga csak kivételes esetekben

2016. január elseje óta, csak akkor vizsgázhat a jármű a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, ha az időszakos műszaki vizsga mellett más ok is fennáll. Ezek:

  - első magyarországi műszaki vizsga külföldről behozott járműveknél

  - átalakított jármű, közvetlen az átalakítás utáni műszaki vizsgája

  - újra forgalomba helyezés

 

♦ taxi, oktató jármű viszont csak az NKH-nál

Oktató járműveket, taxikat és mozgássérültek számára átalakított járműveket csak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál lehet most már vizsgáztatni.