A vagyonszerzési illeték megfizetése még átírás előtt meg kell, hogy történjen, ami a területileg illetékes kormányablaknál intézhető.

 

A vagyonszerzési illeték kiszámítása a gépjármű teljesítménye és kora alapján történik. Ha valaki csak lóerőben ismeri a teljesítményt, akkor azt el kell osztani 1,36-al, az így kapott értéket egész számra kell kerekíteni, és ezzel az adattal kell kiszámolni az illetéket. A teljesítmény növekedésével nő a vagyonszerzési illeték is.

 

Gépjármű

teljesítménye (kW)

A gépjármű életkora (év)

           0-3          3-8       8 felett
      0-40       550 Ft/kW     450 Ft/kW    300 Ft/kW
     41-80       650 Ft/kW     550 Ft/kW    450 Ft/kW
    81-120       750 Ft/kW     650 Ft/kW    550 Ft/kW
  120 felett       850 Ft/kW     750 Ft/kW    650 Ft/kW
Motorral nem rendelkező jármű illetéke
utánfutó 9 000 Ft
2500 kg tömeg felett(pótkocsi) 22 000 Ft

 

 

A jármű életkorának növekedésével pedig csökken az illeték. Ha az idén érvényes szabályozásnak megfelelő díjra kíváncsi, ezen kalkulátor segítségével kiszámolhatja a gépjárművek vagyonszerzési illetékét is, de megismerheti a gépjármű átírás további költségelemeit is, amelyek közül a vagyonszerzési illeték csupán az egyik. Ha csak hajtómotoros jármű vásárlás történik, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Pótkocsi vásárlás esetén nem a fentiek alapján kerül kiszámításra a fizetendő illeték. Ebben az esetben a pótkocsi össztömegét vizsgálják. Az össztömeg adja a számítás alapját.

 

Aki 120 kW-nál nagyobb teljesítményű gépjármű vásárlásában gondolkodik, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlni, mert a vagyonszerzési illeték elérheti a több százezres határt is. Mivel sok Magyarországon élő honfitársunk vásárol használt autót itthon vagy külföldön, az államnak a költségvetésében ez jelentős bevétellel fog szerepelni.

 

Használt gépjármű vásárlásakor tehát nemcsak az átírásra, a törzskönyvre, a biztosításra, az eredetiségvizsgálatra, a forgalmi engedélyre kell odafigyelni, hanem a vagyonszerzési illeték megfizetésére is, mert enélkül nem kerül a tulajdonunkba a használt személyautó, motor, pótkocsi, haszongépjármű.

 

Öröklés vagy ajándékozás esetében a gépjármű,pótkocsi, motorkerékpár, …stb. vagyonszerzési illetéke külön szabályozott. 

 

A fent leírtak nem minden esetben állják meg a helyüket, ezért konkrét ügyekben ajánlott az illetéktörvényből tájékozódni.

(Forrás: https://zsebremegy.hu/adozas/a-hasznaltauto-vagyonszerzesi-illetek-merteke/)