Sok dologra kell figyelnünk a külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezésekor.

 

Kétnyelvű adás-vételi szerződés:

Kétnyelvű adás-vételi szerződésre van szükségünk még akkor is, ha az eladó magyar, ha Magyarországon történik a vétel. Gépjármű honosításakor nem elég az egy magyar és egy idegen nyelvű szerződés! Amennyiben csak idegen nyelvű szerződés áll rendelkezésre, abban az esetben hiteles fordításra van szükség.

Ide kattintva letöltheti a kétnyelvű adás-vételi szerződést.

 

Nemzeti Közlekedési Hatóság:

A  külföldről behozott járműveknél, a behozatalt követően, honosítást végeznek, abban az esetben ha van rajta érvényes műszaki vizsga. 2018. május 1-től a műszaki vizsgát kinti okmánnyal kell igazolni. A külföldi műszaki vizsga érvényességétől függően az NKH az alábbiakat végzi el: amennyiben már nincs a járművön érvényes külföldi műszaki vizsga, akkor egyedi forgalomba helyezés történik (ez honosítást és műszaki vizsgát tartalmaz). Lehet olyan eset is, hogy bár van érvényes külföldi műszaki, mégis valamilyen okból vizsgáztatni szeretnénk (pl.: pár héten belül lejár) akkor megtehetjük. Ilyenkor egyedi forgalomba helyezés történik.

 

Eredetiségvizsgálat:

Minden külföldről behozott járműnél eredetiségvizsgálatot kell elvégezni. Illetve a nem uniós járműveknél származás ellenőrzést kell végeztetni. A származás ellenőrzést az Okmányirodánál kell kezdeményezni.

 

Vámhivatal és regisztrációs adó:

Minden olyan külföldről behozott gépjármű után regisztrációs adót kell fizetni, ami Magyarországon még nem  volt forgalomba helyezve, függetlenül attól, hogy itthon vagy  külföldön vásároltuk és már tulajdonosként hozzuk-e az országba. Az Európai Unióból behozott járművek forgalomba helyezésének nincs áfa és vám vonzata, ellentétben az Unión kívüli országokból behozottakkal. Viszont, ha a jármű újnak számít (6 hónál nem régebbi vagy kevesebb mint 6000 km-t futott) akkor áfát kell utána fizetni akkor is, ha uniós országból származik.

 

Utolsó lépés az Okmányiroda:

Ide már érvényes kötelező biztosítással kell érkezni, aminek megkötése és az igazolás kinyomtatása online pár perc alatt megtehető. Itt kapjuk meg a magyar rendszámot, a forgalmi engedélyt. A törzskönyvet kipostázzák. Az okmányirodán kell befizetnünk a vagyonszerzési illetéket is, amelynek összege ugyan az, mint a Magyarországon forgalomba helyezett járművek vásárlásakor. Ide kattintva megnézheti: vagyonszerzési illeték számítása)

 

A honosítás intézéséhez szükséges jármű okmányok:

  • kétnyelvű adás-vételi szerződés
  • eredeti forgalmi engedély
  • eredeti törzskönyv (ha abban az országban van ilyen)
  • cégtől vásárolt jármű estén számla a vásárlásról autókereskedéstől történő vásárlás (ún.: továbbértékesítés) esetén a jármű korábbi tulajdonosa és a kereskedés közötti adás-vételi szerződés is kellhet, mivel ilyen esetekben általában nem a kereskedés neve szerepel a forgalmi engedélyben, hanem a korábbi tulajdonosé

 

A szükséges személyi okmányok:

  • személyigazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya

 

Cég esetén:

  • aláírási címpéldány
  • 30 napnál nem régebbi cégkivonat
  • meghatalmazások